Sötningsguide

Postat av Roland Koschinski

Undrar du över vilket sötningsmedel som lämpar sig bäst till det du ska laga?

Här kommer en översikt över de sötningsmedel vi säljer och deras egenskaper

Sukrin

Positivt: 0 kalorier. 0 kolhydrater. Naturligt ursprung och framställning.

Unikt: Samma konsistens, smak och volym som socker.

Sötningsgrad: Ca 70 % av socker.

Användningsområden: Till allt som du vill använda strösocker till: över bär, frukt, gröt, yoghurt, keso, frukostblandningar och i bakverk som inte har för stor andel socker (upptill 20 % av totalinnehållet).

Nackdel: Vid för stor mängd kan smaken upplevas som kylande/metallisk. Bakverk där man använder allt för stor mängd kan bli torrt och hårt. Bör inte användas i större andel än 20 % av totalinnehållet i ett recept.

Tips: Sukrin fungerar mycket bra i kombination med andra sötningsmedel. Om mängden socker du önskar att ersätta överstiger 20 % av totalinnehållet kan du blanda Sukrin med Stevia, SukrinSirup eller det sötningsmedel du föredrar eller har tillgängligt. Om du till exempel blandar Sukrin med vanligt socker, har du också gjort en bra, hälsofrämjande minskning.

Sukrin:1

Positivt: 0 kalorier. 0 kolhydrater. Naturligt ursprung och framställning.

Unikt:  Samma sötningsgrad, konsistens, smak och volym som socker.

Sötningsgrad: Ca 100 % av socker.

Användningsområden: Till allt som du vill använda strösocker till: över bär, frukt, gröt, yoghurt, cottage cheese, frukostblandningar och i bakverk som inte har för stor andel socker (upptill 20 % av totalinnehållet).

Nackdel: Vid för stor mängd kan smaken upplevas som kylande/metallisk. Bakverk där man använder allt för stor mängd kan bli torrt och hårt. Bör inte användas i större andel än 20 % av totalinnehållet i ett recept.

Tips: Sukrin:1 fungerar mycket bra i kombination med andra sötningsämnen. Om mängden socker du önskar att ersätta överstiger 20 % av totalinnehållet kan du blanda Sukrin med Stevia, SukrinSirup eller det sötningsmedel du föredrar eller har tillgängligt. Om du till exempel blandar Sukrin:1 med vanlig socker, har du också gjort en bra, hälsofrämjande minskning.

SukrinMelis

Positivt: 0 kalorier. 0 kolhydrater. Naturligt ursprung och framställning.

Unikt: Löser upp sig lätt, ger inte den knastrande känslan av strösocker.

Sötningsgrad: Ca 100 % av florsocker.

Användningsområden: Eftersom SukrinMelis har en finmalen konsistens, kommer produkten att lösa sig upp lätt, även i mat och dryck som inte skall värmas, såsom yoghurt, kalla drycker, marsipan, krämer, glasyrer och liknande. Den kan naturligtvis även användas i recept som upphettas.

Nackdel: Vid för stor mängd kan smaken upplevas som kylande/metallisk. Bakverk där man använder allt för stor mängd kan bli torrt och hårt. Bör inte användas i större andel än 20 % av totalinnehållet i ett recept.

Tips: SukrinMelis fungerar mycket bra i kombination med andra sötningsmedel. Om mängden socker du önskar att ersätta överstiger 20 % av totalinnehållet kan du blanda SukrinMelis med Stevia, SukrinSirup eller det sötningsmedel du föredrar eller har tillgängligt. Om du till exempel blandar SukrinMelis med vanlig socker, har du också gjort en bra, hälsofrämjande minskning.

Sukrin Gold

Positivt: Mycket få kalorier (8 kcal/100 g). Naturligt ursprung och framställning.

Unikt: Läcker, gyllene färg, smälter i munnen, har sötare, rundare och fylligare smak än original Sukrin.

Sötningsgrad: Samme som socker/brunt socker.

Användingsområden: Till allt som du vill använda vitt eller brunt socker till: över bär, frukostblandningar, gröt, yoghurt, i kaffe, te, desserter med mera. totalinnehållet).

Nackdel: Vid för stor mängd kan smaken upplevas som kylande/metallisk. Bakverk där man använder allt för stor mängd kan bli torrt och hårt. Bör inte användas i större andel än 20 % av totalinnehållet i ett recept.

Tips: Sukrin Gold har en gyllene färg, och ser läckert ut när du strör det över cottage cheese, yoghurt, is, eller som en sista finish över kakor och desserter.

Sukrin+

Positivt: 0 kalorier. 0 kolhydrater, naturligt ursprung och framställning.

Unikt: Dubbelt så sött som socker, och kan därmed ersätta en större sockermängd utan att nå de begränsningar man kan uppleva med Sukrin och SukrinMelis.

Sötningsgrad: Dubbelt så sött som socker.

Användningsområden: I bakverk som är sötare än där du kan använda original Sukrin. (Där socker utgör upptill 40 % av totalinnehållet).

Nackdel: Fyller bara halva volymen i recept som innehåller socker. Smaken av ren Sukrin+ kan upplevas som något intensivt söt, eftersom det är dubbelt så sött som socker.

SukrinSirup Gold

Positivt: Endast 2% socker och 49% fiber.

Unikt: Härlig smak och sirapstruktur. Kan ersätta honung och sirap.

Sötningsgrad: Lika söt som sirap/socker.

Användningsområden: Används istället för honung och sirap i bakning och matlagning, eller som toppning över yoghurt, gröt, pannkakor, desserter, bär och liknande. SukrinSirup är särskilt fin att använda i kex och kakor för att få det perfekta resultatet med krispig yttre och mjuk kärna. Dessutom är SukrinSirup ett under för hembakade protein- och müslibarer som ger både sötma, perfekt konsistens och en bra dos fiber.

Nackdel: Kan orsaka tillfällig obehag i matsmältningen, till exempel luft och lös mage, vid större intag.

Tips: SukrinSirap är utmärkt att använda i kombination med Sukrin för att få en tillfredsställande söt smak utan att få den kylande känslan som Sukrin kan ge vid en för hög dosering.

 Finns även i smakerna Maple (Lönnsirap) och Caramel (Karamell)

Stevia droppar

Packshot Stevia drops - Neutral

Positivt: 0 kalorier. 0 kolhydrater, naturligt ursprung och framställning.

Unikt: Steviadroppar med smak både sötar och smaksätter samtidigt.

Sötningsgrad: 4 droppar motsvarar ca 1 tsk (5 g) socker.

Användningsområden: Tillför enkelt både sötma och smak till kaffe, te, smoothies, glass, yoghurt, kräm, kakor, desserter och liknande.

Nackdel: Ger inte någon volym. Vissa upplever att stevia ger en lite bitter, lakritsaktig eftersmak.

Tips: Se till att du inte tillsätter for mycket steviadroppar. Prova dig fram, och börja med lite mindre än du tror att du behöver. 4 droppar motsvarar ca 1 tsk socker i sötma, men upplevelsen varierar efter vad du använder dropparna till. Stevia passar väldigt bra att kombinera med andra sötningsmedel, som till exempel Sukrin för att få volym. 

Finns i flera smaker så som: Naturell, Mörk choklad, vanilj, karamell och citron.


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →


0 kommentarer

Lämna en kommentar