Mjöl guide

Postat av Roland Koschinski

 

Healthy living , glutenfri , keto, diabetic

Undrar du hur våra olika mjölsorter fungerar?

Allt vårt mjöl är glutenfritt. Det gör att de inte har samma bindande effekt som glutenhaltigt mjöl. Om du byter ut mer än ca. 20% glutenhaltigt mjöl med något av dessa mjöl måste man samtidigt tillsätta något som har en bindande effekt som t.ex. fiberhusk, johannesbrödmjöl och liknande Vi rekommenderar att du använder recept gjorda för glutenfritt mjöl.

 

 

Mandelmjöl

 

Vikt: 1 dl väger 45 g

 

Specialegenskaper: Hela 51 % protein. Högt innehåll av bl.a. magnesium, B-vitaminer och zink.

 

Användning: Var du än använder mjöl kan du byta ut delar av det mot mandelmjöl för att öka proteinhalten. I jästbakning kan man byta ut 10-20% av vetemjölet mot mandelmjöl. Du bör då öka mängden vätska med ca. 5-10 %. Man kan även använda mandelmjöl som proteintillskott i smoothies, gröt och liknande.

 

Obs: Använder du mycket mandelmjöl i utbakningen kan det ha en svag smak av marsipan.

 

Tips: Blandar du 90 g Mandelmjöl med 50 g SukrinMelis och två äggvitor får du en sockerfri och mycket kalorisnål marsipan.

 

Nedan kan du se innehållet av vissa vitaminer och mineraler i mandelmjöl jämfört med innehållet i vetemjöl, både uppsamlat och siktat:

 

 

Kolumnerna visar hur stor del av dagsbehovet 100 g mjöl som täcker.

 

Sesammjöl

 

Vikt: 1 dl väger 35 g

 

Specialegenskaper: Neutral smak som passar till det mesta. Endast 6% kolhydrater - hela 46% protein. Högt innehåll av bl.a. magnesium, järn och zink.

 

Användning: Sesammjöl har en neutral, mild och nötaktig arom. Det passar väldigt bra till kex, kakor, bröd, pizza och liknande. I jästbakning kan du byta ut 10-20% av vetemjölet mot sesammjöl. Du bör då öka mängden vätska med ca. 5-10 %. Sesammjöl används på samma sätt som mandelmjöl, och är ett mycket bra alternativ till detta. Sesammjöl passar även i hummus och till panering.

 

Notera: 100 g sesammjöl innehåller 810 mg magnesium (231 % av det rekommenderade dagliga intaget), 390 mg kalcium (49 % av det rekommenderade dagliga intaget), 12 mg zink (133 % av det rekommenderade dagliga intaget) och 10 mg järn (110 % av det rekommenderade dagliga intaget). rekommenderat dagligt intag).

 

Tips: Sesammjöl och kakao är en särskilt god kombination i bakverk.

 

Solmjöl

 

Vikt: 1 dl väger 48 g

 

Specialegenskaper: Ett unikt bra näringsinnehåll, med mindre än 2% kolhydrater och 44% protein. Fri från allergener.

 

Användning: SunFlour har en smak som passar bäst till olika bröd, pajer, pizzabottnar, knäckebröd och liknande. I jästbakning kan du byta ut 10-20% av vetemjölet mot SunFlour. Du bör då öka mängden vätska med ca. 10 %.

 

Obs: SunFlour har sin egen smak som kan vara lite svår att använda i sött bakning. Klorofyllet som finns naturligt i solrosfrön kan ibland reagera med bakpulver/bakpulver, vilket ger bakningen en grönaktig nyans. Detta har inget med smak eller kvalitet att göra.

 

Tips: Du kan även strö SunFlour över frukostflingorna eller röra i smoothies och andra drycker för att öka protein- och fiberhalten.

 

Havrefiber

 

Vikt: 1 dl väger 22 g

 

Särskilda egenskaper: Ren fiber som inte innehåller några kolhydrater – samtidigt som den är vit och fin, med en luftig konsistens.

 

Användning: Byt ut 10 - 20% av mjölet du använder mot Havrefiber för att öka mängden fibrer och minska mängden kolhydrater. Mjölet har en helt neutral smak, vilket inte kännetecknar maten.

 

Obs: Havrefiber är mycket voluminös. Om du har ett recept där mängden mjöl anges i gram, och du t.ex. för att ersätta 40 g mjöl bör du endast använda 20 g havrefiber. Om receptet anger mängden mjöl i deciliter kan du ändra lika mycket; 1 dl mjöl mot 1 dl Havrefiber.

 

Tips: Havrefiber absorberar mycket vätska. Övervaka konsistensen och tillsätt lite mer vätska om du tycker att degen eller blandningen blir för kompakt.

 

Kokosmjöl

 

Vikt: 1 dl väger 45 g

 

Särskilda egenskaper: Söt smak, så du kan minska sötman lite när du använder Kokosmjöl. Innehåller så mycket som 40% fiber.

 

Användning: Byt ut upp till 25 % av vetemjölet i traditionella bakrecept med Kokosmjöl för att få en bra reduktion av kolhydrater, och samtidigt ett fast fibertillskott. Du kan även ersätta andra glutenfria mjöl med kokosmjöl. I princip kan du då byta ut 100% men vi rekommenderar att du använder kokosmjöl i kombination med andra mjölsorter för bästa möjliga resultat. Kokosmjöl kan även användas för att öka fiberhalten i smoothies, gröt och liknande.

 

Notera: Kokosmjöl har en distinkt kokosarom som kommer att prägla det du gör. Eftersom kokosmjöl är särskilt fiberrikt absorberar det mer vätska än de flesta andra typer av mjöl. Därför kan du minska mängden Kokosmjöl till ca. 1/3 av vad som anges av annat mjöl. Det är också möjligt att du behöver tillsätta lite extra vätska – prova tills du hittar önskad konsistens. Det rekommenderas att lägga till extra ägg i bakverk där man använder en stor andel kokosmjöl. Tillsätt ett ägg per 30 g kokosmjöl.

 

Tips: Kokosmjöl används ofta tillsammans med proteinpulver i bakning, då dessa två ingredienser kompletterar varandra väldigt bra näringsmässigt.

 

Finmalen mandel

 

Vikt: 1 dl väger 38 g

 

Särskilda egenskaper: Mandel som skalats och mals. En produkt som gör det lättare att använda mandel i bakning och matlagning, eftersom halva jobbet redan är gjort.

 

Användning: Finmalen mandel är perfekt för att göra marsipan, macaroons, biscotti, konfektkakor och annat bakverk. Den är också mycket lämplig för panering och gratinering.

 

Obs: Finmalen mandel ger en kompakt och saftig konsistens till bakningen. Vill du ha ett luftigare resultat kanske du vill använda fettreducerat mandelmjöl.

 

Tips: Blanda 180 g finmalen mandel tillsammans med 50 g SukrinMelis och 2 äggvitor så får du en härlig sockerfri marsipan.

 


Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →


0 kommentarer

Lämna en kommentar